cobra.be

Met ‘Het zotte geweld’ tekende Joris Vermassen een van de ontroerendste graphic novels van het voorbije jaar, maar ook één van de meest onderschatte. Hoog tijd voor een inhaalbeweging.

Met ‘Het zotte geweld’ levert Joris Vermassen onder zijn eigen naam zijn eerste volwassen strip af. Of beter nog: een beeldroman. Zo lezen we op de cover. Hoofdpersonage in ‘Het zotte geweld’ is Tom Steurs, niet toevallig een stand-upcomedian met een aanmodderende carrière, een manager die hem met alle geweld in het panel van een televisieprogramma wil (de echte Fritz Van den Heuvel zat een tijdje in het panel van ‘De drie wijzen’), een groupie met wie hij één keer tussen de lakens duikt (waarvan hij meteen spijt heeft), een vrouw met wie hij constant ruzie maakt en –vooral- een zus die terminaal ziek is en rond wie het hele verhaal draait. 

De titel ‘Het zotte geweld’ verwijst naar het bekende beeld van Rik Wouters in het Middelheim in Antwerpen. Op een dag “ontvoert” Tom Steurs zijn zus uit het ziekenhuis en gaat hij met haar wandelen in het Middelheimpark. Daar stuiten ze op beeld dat Rik Wouters maakte van zijn dansende vriendin Nel. Maar ‘Het zotte geweld’ is meer dan een detail of een anekdote in de strip. Het verhaal van Rik Wouters en zijn Nel wordt een metafoor voor wat er in de strip gebeurt. Met Rik Wouters loopt het niet goed af, maar zijn beeld zal hem overleven.

Toen ‘Het zotte geweld’ verscheen, bekloeg Joris Vermassen er zich in een column (‘De neger van de literatuur’) over dat zijn strip amper in de boekhandel te vinden was. Ook wij van Cobra.be hebben toen ‘Het zotte geweld’ schromelijk over het hoofd gezien. Het is dan ook –letterlijk- een kleine strip (20 op 15 centimeter), maar wel eentje waarin Vermassen op grootse wijze humor en tragedie met elkaar verweeft. Een strip die mooi is in al zijn eenvoud. En waar je aan het eind even moet slikken. Een must read voor elke stripliefhebber.


Bron: cobra.be, 2014